Erken Doğum
Gebelik takibi hakkında detaylı bilgi için Op. Dr. Gülsüm Soytürk ile iletişime geçebilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!
Gebelik takibi süreci ile ilgili aklınıza takılan her şey için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Op. Dr. Gülsüm Soytürk’ten randevu almak ya da soru sormak için bize ulaşın.
Op. Dr. Gülsüm Soytürk
Doktorumuzdan randevu ve fiyat bilgisi alabilir, tedaviler hakkında tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
RANDEVU AL
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’ten Randevu Almak İçin Tıklayınız!
FİYAT AL
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’ten Fiyat Almak İçin Tıklayınız!
DOKTORA SOR
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’e Soru Sormak İçin Tıklayınız!
Gebelik ve Gebelik Tanısı
Yenidoğan yoğun bakım konusunda ilerlemeler nedeniyle doğum haftası arttıkça yenidoğan sağ kalım şansı artmaktadır. Erken doğan bebeklerin solunum sorunları, kalp sorunları, beyin kanaması, serebral palsi, zeka geriği gibi problemler gelişme riski fazladır.
Erken Doğumun Tanısı
Daha önce erken doğum hikayesi olan kadınlarda ultrasonda rahim ağzında hunileşme görülmesi erken doğum öngörüsü açısından oldukça değerlidir.
Erken Doğumun Yönetimi
Yatak istirahati genellikle tavsiye edilmesine ragmen erken doğum önlenmesinde ya da tedavisinde etkinliğine dair kanıt yoktur.
Sıvı tedavisi erken doğum kasılmalarını durdurur. Sıvı hacmi artışı doğumu başlatan hormonların salınımını azaltarak bu etkiyi yapar.
Progesteron
Erken doğum hikayesi olan riskli gebelerde progesteron tedavisinin erken doğum önlenmesinde faydalı olduğuna dair kanıtlar vardı.
Servikal serklaj (Rahim ağzına dikiş atılması): Tekrarlayan düşükleri olup rahim ağzında yetmezlik tanısı almış kadınlarda, kısa rahim ağzı saptanmış kadınlarda ve gebelik sırasında rahim ağzında genişleme ve rahim ağzında yetmezlik ile gelen acil hastalara serklaj yapılması erken doğumun önlenmesinde kullanılabilir.
Erken Membran Yırtılmasıyla Beraber Olan Erken Doğum
Gebede vajenden birden sıvı boşalması ya da sürekli sızıntı şeklinde berrak sıvı gelmesi durumunda erken membran yırtılması tanısı için muayene şarttır. Muayenede Rahim ağzından berrak sıvının geliyor olması ya da vajende göllenmiş amniyon sıvısının görülmesi tanı koydurur.
Erken membrane yırtılmasında enfeksiyon korkusu ile aktif girişim ve hemen doğum yaptırmanın doğum sürecini etkilemediği gösterilmiştir. Bu nedenle daha çok kabul gören yaklaşım membran yırtıklarından sonra hastanın yakın gözlem altında tutulması ve olabildiğince gebeliğin devam etmesidir.
Amniyon zarı enfeksiyonu tanısı koyulursa hasta hemen vajinal yolla doğurtulmalıdır. Amniyon zarı enfeksiyonunun tanısında annede ortaya çıkan 38C üzeri ateş önemli bir belirteçtir.
Erken doğum olacaksa yenidoğan bakım ünitesi olan bir yerde olmalıdır. Erken doğumlarda makat geliş zamanında olan doğumlara göre daha fazladır ve bu bebeklerde vajinal doğum denenirse kas travması, baş takılması, kordon dolanması daha sıktır. Baş ile geliş durumunda da bebek doğum travmasına karşı çok hassastır. Bu tür istenmeyen sonuçlar sezaryan ile büyük oranda önlenir.