İnfertil Çifte Yaklaşım
İnfertilite tedavisi hakkında detaylı bilgi için Op. Dr. Gülsüm Soytürk ile iletişime geçebilirsiniz.
Bizimle İletişime Geçin!
Op. Dr. Gülsüm Soytürk
Doktorumuzdan randevu ve fiyat bilgisi alabilir, tedaviler hakkında tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
RANDEVU AL
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’ten Randevu Almak İçin Tıklayınız!
FİYAT AL
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’ten Fiyat Almak İçin Tıklayınız!
DOKTORA SOR
Op. Dr. Gülsüm Soytürk’e Soru Sormak İçin Tıklayınız!
İnfertilite (VİDEO)
Tekrarlayan Gebelik kayıpları ve tekrarlayan IVF başarısızlıklarında yapılan testler
- 75 gram oral glukoz tarama testi
- HBA1c
- Prolaktin
- TSH, Serbest T4
- APTT
- Homosisterin
- Antikardiyolipin IgG
- Antikardiyolipin IgM
- lupus antikougalanı
- Protein C aktivitesi
- Protein S aktivitesi
- Antitrombin 3 aktivitesi
- Kadın ve Erkek için periferik karyotip
- Anti TPO antikor
- Anti TG antikor
- Trombofik paneli: Faktör II, Faktör V lerden mutasyonu, MTHF redüktase 677, MTHF redüktase 1298
- Histereskopi
- Sono histereskopi
İnfertil Çift
İnfertil çiftin ilk görüşmesi bir arada yapılmalıdır. Değerlendirme ilk görüşmede başlar. İnfertilitenin tanımı, sebeplerine yönelik yapılacak testler, sonrasında uygulanacak tedavi protokolleri ilk görüşmede çifte ayrıntılı anlatılır. İnfertilitenin çiftin ortak problemi olduğu vurgulanmalıdır.
İnfeltilite tanısı koymak ve tedaviye başlamak için korunmasız düzenli ilişkiye rağmen bir yıl geçmesi her zaman gerekmez. Kadın yaşı 35 ve üzeri ise , adet gecikmesi, adet olamama şikayeti varsa, bilinen rahim, tubal hastalık veya endometriozis gibi durumlar varsa erken tanı yöntemlerine ve tedaviye başlamak gerekir.
İnfertil çifte ilk yaklaşım sebebi ortaya çıkarmaktır. Detaylı bir hikaye almak önemlidir. Bu hikayede infertilite süresi, daha önce hangi korunma yöntemini kullandığı ve hangi süre kullandığı, daha önce varsa yapılan testler, tedavi uygulamaları ve sonuçları sorgulanmalıdır. Daha önce gebelik geçirdiyse kaçıncı haftada, nasıl sonlandığı bilinmeli, Bu bize kadının anotomik yapısı ve over fonksiyonları ile ilgili bilgi verir. Geçirdiği ameliyatlar, enfeksiyonlar rahime ve tüplere zarar verebilir, yapışıklık sebebi olabilir. Tekrarlayan gebelik kayıplarında ise metabolik hastalıklar veya rahim içinde anormallikler sebep olabilir.
Kadının ilk adet yaşı, adet düzeni, hormonal durumu, over, rahim, vajen anatomik yapısı hakkında bilgi verebilir. Adette sancı (dismenore), ilişkide ağrı (disparoni) endometriozis den şüphelendirir. Aile öyküsü, akraba evliliği, kalıtsal hastalık varlığı sorgulanmalı.
Sigara-alkol, ilaç kullanımı varsa belirlenmelidir. Kadın yaşı infertilite tedavisinde çok önemlidir. 30 yaşı üzeri kadınların yumurtalık rezervi azalmaya başlar. Bu azalma 38 yaşından sonra hızlanır. Aynı zamanda kadın yaşı yumurta kalitesini de etkilemektedir.
Erkek yaşının testiküler rezervi etkilediği yönünde bir çalışma yoktur. Erkek faktörü tespit edilirse hasta bu konuda çalışan bir üroloğa yönlendirilmelidir.
İnfertilite süresi uzamış ise (10 yıl ve üzeri) normal anatomik yapı ve hormon sistemi gözükse de basit ovulasyon induksiyonu dediğimiz başlangıç tedaviler zaman kaybı olur. Bu çiftlerde daha hızlı yaklaşım gerekir.
Fizik ve Jinekolojik muayene’de kadının kilo ve boy buna göre de BMI önemlidir. Trioid bezi büyümesi, göğüslerden süt gelmesi, kıllanma, polikistik over sendromunu akla getirir. Jinekolojik muayenede uterus ve overlerin yapısı, kist, kitle varlığı, varsa hassasiyet önemli bulgulardır. Klamidya, mikoplazma gib enfeksiyonlar infertiliteye neden olabileceğinden ilk muayenede pop smear testi ile birlikte uygun kültürler alınıp gerekirse tedavisi verilmelidr. Ultrason ile yapılan muayenede over rezervini belirlemek önemlidir.
İnferti çifte değerlendirirken üçüncü aşama laboratuar testleri Adet döneminde yapılan over rezervini gösteren veya over fonksiyonunu etkileyen hormonlar bakılır. E2, FSH, LH, prolaktin, TSH, Serbest T3, Serbest T4 gerekli görülürse testesteron 17-OH progesteron, androstendion, DHEA.SO4, kan sayımı, biyokimya, HBA1c, serolojik testler gerekirse genetik testler, enfeksiyon ile ilgili testler yapılabilir.