Vajinismus Tanısı

Vajinismus Tanısı

Çoğunlukla kadın vajinismus semptomların şüphelenir. Medikal vajinismus tanısı jinekolojik muayene ve hasta hikayesi ile konur. Burada diğer olasılıkları göz ardı edilmesinde jinekolojik muayene büyük önem taşır.

Vajinismusun Medikal Tanısı

Kadınlar sıklıkla semptomlardan şüphelenir. Tıbbi doğrulama zorluk içerebilir. Genelde tıbbi tanı konulmasında hastalar birkaç doktor ve uzman muayenesinden geçer. İlk muayenelerde tıbbi sorun bulunamaz bunun sonucu hasta vajinismus tanısı alamaz veya yanlış tanı alır.

Birçok doktor vajinismus konusunda fazla bilgi sahibi değildir, bu nedenle teşhis sürecinin bir kısmı doğru doktoru bulmakla geçer.

Hasta doktor arasında cinsel problemi konuşmak zor olabilir. Sıkılma, utanma ile problemi tanımlama zorlaşabilir. Bilgili bir profesyonelin yardımı vajinismus’u doğrular.

Tıbbi olarak vajinismus tanısı nın doğru konulması bu konu ile ilgili bütün endişeleri ortadan kaldırmaya yönelik bilgilendirme tedavi süreci içinde önemlidir.

Vajinismus gibi ağrılı cinsel ilişki problemleri çoğu zaman yanlış tanı alır veya hiç ele alınmadan bırakılır. Kadınların bu süreçte sabırlı olması ve doğru tanıya ulaşana kadar istikrarlı olması gerekir. Bu yüzden vajinismus konusunda uzman olarak çalışan doktorlara ulaşması gerekir.

Bu internet sitesi ile bu durumdaki pek çok kadına yardım etmeyi amaçlıyoruz. Bu durumun ülkemizde -15 sıklıkta görüldüğünü pek çok çiftin vajinismus problemi yaşadığını bilmekteyiz.

Jinekologlar kadınların pelvik sağlık sorunları konusunda tanı ve tedavi açısından eğitim almış bir uzmanlık grubudur fakat tüm jinekologlar vajinismus teşhis ve tedavi konusunda deneyimli değildir. Fakat diğer tıbbi olasılıkları ekarte etmek açısından yardımcı olurlar.

Vajinismus Tanısında Pelvik Muayene

Pelvik muayene vajinismus tanısı’nda önemlidir. Vajinismus belirtilerini neden olabilecek diğer olası fiziksel veya medikal durumların ekarte edilmesiyle tanı sürecinde tıbbi ve cinsel hikaye alınıp, jinekolojik muayene ile sonuçlandırılır.

Doğru vajinismus tanısı için doktor ağrının nerede, ne sıklıkta, ne zaman ve ne durumda ortaya çıktığını irdeleyerek vajinismus dışında başka sorunları elemeye çalışır.

Bazen muayene sırasında ağrı vajinal kasılma olmayabilir, sadece bu belirtiler cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle kadının “Cinsel Birleşmede Sorun Yaşıyorum!” sözleri ciddi bir şekilde ele alınmalıdır.

Bazen doktor yoğun çalışma temposunda bu konu üzerinde hiç durmayabilir veya daha fazla kayganlaştırıcı kullanın biraz daha gevşemeye çalışın biraz alkol alın gibi hiçbir yardımı olmayan önerilerde bulunabilir. Bunun nedeni vajinismus konusunda bilgi sahibi olmamaları veya güncel bilgileri takip etmemeleri ile ilgilidir.

Vajinismusu olan kadınlar pelvik kaslardaki kasılmalardan dolayı jinekolojik muayene olamazlar, bu durum psikolojik destek ve uygun spekulum kullanılarak aşılabilir. Vajinismus konusunda bilgili bir doktor rahat duyarlı bir ortam oluşturmaya daha yatkın olacaktır.

Pelvik muayene sırasında pelvik kaslarda kasılma olduğundan bazı doktorlar küçük vajina veya kızlık zarı anormalliğinden bahsedebilir. Yanlış olarak vajen girişini genişletme girişiminde bulunabilir. Genel de vajinismusu olan kadınlarda tipik olarak kadın genital organ yapıları normaldir.

VAJİNİSMUSU İYİLEŞTİREN BİR AMELİYAT YOKTUR!

Bazen vajinismusun yanlış teşhis edilmesi sonucu yararı olmayan gereksiz ameliyatlar yapılabilir. Vajinal girişi genişletmek için bir cerrahi işlem önerilirse ikincil bir görüş almak gerekir. Çünkü gereksiz yere yapılan bir işlem vajinismusun tedavisinin daha zor komplike bir durum haline getirebilir.

Bu konuda uzman bir doktora başvurmayan vajinismus hastası gereksiz zarar verme olasılığı olan cerrahi bir işlem ve ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılabilir. Fakat vajinismus invaziv cerrahi işlem gerekmeyen tedavi yöntemleri ile düzeltilebilir.

Vajinismus Tanısı İçin Kriterler

-Vajinal kas spazmı tek başına geçerli ve güvenli tanı kriteri değildir.

-Vulvar ağrı çoğu sekonder vajinismus hastasında mevcuttur ve mutlaka değerlendirilmelidir.

-Vajinismus ve ağrılı cinsel ilişki (disparoni) iki ayrı rahatsızlıktır ve ayırt edilmelidir.

-Korku ve vajinal ilişkiden kaçınma durumu vajinismus un önemli komponentidir.

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...